15.06.2016

Elinkeinoministeri vihki Tammervoiman hyötyvoimalaitoksen käyttöön

Tammervoiman hyötyvoimalaitos vihittiin virallisesti käyttöön tiistaina 14. kesäkuuta. Uusi laitos tuottaa vuodessa noin 310 gigawattituntia kaukolämpöä ja 90 GWh sähköä, kun se polttaa Pirkanmaan ja Jyväskylän seuduilta kerättävän, yhteensä noin 600 000 asukkaan sekajätteen.

 

Tilaisuuden juhlapuhujana toimi elinkeinoministeri Olli Rehn. Hän oli erityisen tyytyväinen tästä uljaasta laitoksesta kolmesta syystä: ”Tammervoima on Pirkanmaan suurin maanpäällinen investointi aikana, jolloin Suomi tarvitsee hyviä investointeja; se parantaa kauppatasettamme korvaamalla tuontikaasua kotimaisilla polttoaineilla ja laitos vähentää merkittävästi kasvihuonepäästöjämme.”Rehn muistutti, että Tampereen energiakäänne on tuonut Pirkanmaalle nelisen sataa uutta työpaikkaa ja välillisesti vielä monin verroin enemmän. ”Juuri tällaisia, useita kansallisia tavoitteitamme tukevia hankkeita olemme aktivoimassa jatkossakin hallituksen kasvuohjelmien avulla.”

Tammervoiman sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitos liittyy saumattomasti Suomen kansalliseen ja myös globaaliin energia- ja ilmastopolitiikkaan. ”Tampere ja Pirkanmaa näyttävät hyvää esimerkkiä siitä, miten kaukolämpötoimintaa ja nyt myös kaukojäähdytystä kehitetään koko energiasysteemin osana - energiavarmuus mielessä ja päästöjä vähentäen.”

Myös Tampereen kaupungin pormestari Anna-Kaisa Ikonen korosti juhlapuheessaan sitä, miten hyötyvoimalaitos on ilmastoteko ja miten se omalta osaltaan vahvistaa kaupunkiseutumme vetovoimaa.


”Nyt voimme todellakin sanoa, että Tarastenjärvi ei ole enää kaatopaikka. Uusi Tarastenjärvi on paitsi jätteenkäsittelykeskus, myös kierrätyskeskus ja energiantuotantoalue - ja tulevaisuudessa entistä enemmän myös ekoteollisuusalue. Tampereen ja Kangasalan suunnitelmissa on kehittää alueen ympärille kierrätykseen ja materiaalien hyötykäyttöön liittyvää yrityspuistoa. Se mikä voidaan materiaalina hyödyntää, kierrätetään, se mikä ei kelpaa kierrätykseen, muutetaan energiaksi Tammervoimassa.”  

Niin Pirkanmaan Jätehuolto kuin Tampereen Sähkölaitos ovat olleet aktiivisia energiakäänteen aikaan saamisessa. Pirkanmaan Jätehuolto on ottanut talteen kaatopaikan metaanipäästöjä ja tehostanut jätteen kierrätystä. Tampereen Sähkölaitos on investoinut uusiutuvaan energiaan viime vuosina tämä laitos mukaan lukien noin 180 miljoonaa euroa. Se on nostanut uusiutuvan energian osuuden yli nelinkertaiseksi. ”Se on varmasti yksi Suomen kuntien suurimpia ilmastotekoja”, pormestari korosti.

Tammervoima kutsuu Tampereen ja Jyväskylän seudun asukkaat kierrätystalkoisiin: ”Jätteiden kierrätys ja lajittelu on entistäkin tärkeämpää, jotta polttoaineeksi päätyy vain kierrätykseen kelpaamaton jäte. Esimerkiksi metallit ja lasit eivät kuulu hyötyvoimalaitokseen, muistutti Tampereen Sähkölaitoksen toimitusjohtaja Jussi Laitinen. Niissä Euroopan maissa, joissa jätteiden kierrätys on laajinta ja edistyneintä, on myös eniten tällaisia edistyksellisiä hyötyvoimalaitoksia, Laitinen kertoi.
Rakennushankkeen kokonaiskustannukset olivat noin 111 miljoonaa euroa.


Juontaja Anna Sorainen haastatteli myös Tammervoima Oy:n tuoretta toimitusjohtajaa Mika Pekkistä.