17.03.2014

Tammervoiman peruskivi muurattiin tänään

-  Kaatopaikkakaasua hyödynnetään voimalan prosessissa ensimmäistä kertaa Suomessa

Tammervoiman hyötyvoimalaitoksen perustustyöt Tampereen Tarastenjärvellä ovat edenneet hyvin aikataulussa ja jätebunkkerin valutyöt on saatu valmiiksi. Kesäkuussa työmaalla aloitetaan kattila- ja laiteasennukset. Tänään voimalaitostyömaalla juhlittiin peruskiven muurausta.


Voimalaitoksen hankinnat ovat edenneet ripeästi, sillä hankintapaketeista on kilpailutettu yli 80 %. Hankintojen kotimaisuusaste on nousemassa noin 50 prosentin tasolle. Rakennushankkeen työllisyysvaikutus on yli 300 henkilötyövuotta ja koko hankkeen kustannusarvio on 105 milj. euroa.

Nyt työmaalla massiivisena kohoavan jätebunkkerin valu on vaativa kokonaisuus; siihen käytettiin noin 3 300 m3 betonia ja 730 tonnia betonirautaa. Bunkkerin pohjalaatta on 1,4 metriä paksu ja se on valettu kahdeksan metrin syvyyteen maan alle. Seinät kohoavat 22 metrin korkeuteen maan pinnasta ja niiden liukuvalu valmistui nopeasti viikossa. Bunkkerissa jätteen varastotilavuus on yli 9 000 m3.

Voimalaitoksen toimintavarmaa arinatekniikkaa täydennetään uusilla innovatiivisilla tekniikoilla. Laitokseen rakennetaan savukaasun lämmön talteenottolaitteisto ja ensimmäisenä Suomessa myös kaatopaikkakaasut hyödynnetään jätevoimalan prosessissa. Voimalaitoksessa mahdollistetaan myös terveydenhuollon erityisjätteiden turvallinen käsittely ja energiana hyödyntäminen.  Lisäksi laitoksen materiaalitehokkuutta parannetaan täydentämällä pohjatuhkan käsittelyä metallien talteenottolaitteistolla. Innovaatioista on jätetty investointitukihakemukset työ- ja elinkeinoministeriöön. Näiden investointien suuruus on yhteensä noin miljoona euroa.

Energiahyödyntämisen myötä jätteiden lajittelu korostuu entisestään.  Asukkaat lajittelevat syntypaikalla vaaralliset ja materiaalina kierrätettävät jätteet erikseen.  Vaaralliset jätteet toimitetaan turvalliseen käsittelyyn ja erilliskerätyt jätelajit ohjataan teollisuuden raaka-aineeksi.  Biojäte käsitellään omassa laitoksessaan. Energiantuotantoon käytetään vain materiaali-hyötykäyttöön ohjautumattomat jätteet.

Tammervoiman hyötyvoimalaitoksessa tullaan käsittelemään vuosittain noin 150 000 tonnia sekajätettä.  Tästä määrästä tuotetaan 310 GWh kaukolämpöä ja 90 GWh sähköä. Voimalaitos otetaan energiantuotantoon tammikuussa 2016.

Lisätietoja:       
Pirkanmaan Jätehuolto Oy
toimitusjohtaja Harri Kallio, puh.040 842 2600

Tampereen Energiantuotanto Oy
toimitusjohtaja Antti-Jussi Halminen, puh. 040 801 6397

Tampereen Sähkölaitos Oy
kehitysjohtaja Mika Pekkinen, puh. 050 599 4300