14.11.2013

Hyötyvoimalaitoksen rakentaminen on alkanut Tarastenjärvellä

Tammervoiman hyötyvoimalaitoksen maanrakennustyöt alkoivat syyskuun puolivälissä Tampereen Tarastenjärvellä. Tällä hetkellä tehdään jätebunkkerin betonivalua ja paalutetaan kattilalaitoksen pohjaa. Elokuussa 2014 työmaalla ollaan valmiina kattila- ja laiteasennuksille.

Rakennuspaikan ja rakennuksen perustietoja:
• Tontin pinta-ala: 4,1 hehtaaria
• Rakennushankkeen kokonaiskerrosala: 8200 m2
• Rakennusalan leveys on keskimäärin 45 m ja pituus 160 m
• Kattilarakennuksen korkeus on 46 m ja savupiipun korkeus 75 m
• Laitoksen arkkitehtisuunnittelu: KVA Arkkitehdit Oy
• Suunnittelu ÅF Consult Oy
• Rahoitus: SEB Leasing Oy
 
Hyötyvoimalaitoksen päälaitehankinnat on tehty. Arinateknologiaan perustuva kattilalaitos tulee Fisia Babcock Environmentilta Saksasta, savukaasujen puhdistusjärjestelmä Lührilta, kaksi jättimäistä kahmaria Konecranesilta ja turbiini ja generaattori MAN Diesel & Turbo SE:lta. Maanrakennus- ja perustustyöt tekee YIT Infra Oy. Päälaitehankintojen yhteisarvo on noin 60 milj. euroa. Koko hankkeen kustannusarvio on 105 milj. euroa.

Tammervoiman laitoksessa tullaan käsittelemään vuosittain noin 150 000 tonnia sekajätettä. Tästä määrästä tuotetaan 310 GWh kaukolämpöä ja 90 GWh sähköä tamperelaisten kotien tarpeisiin. Energiantuotantoon ohjataan vain materiaalihyötykäyttöön kelpaamattomat jätteet.

Voimalaitoshankkeen yhteistyökumppanit ovat Pirkanmaan Jätehuolto Oy ja Tampereen Sähkölaitos -yhtiöt. Jätteiden energiahyötykäyttö monipuolistaa paikallisen energiantuotannon polttoainevalikoimaa, ja samalla päästään eroon jätteiden kaatopaikkasijoittamisesta. llmastokuormitus vähenee, kun jätteet eivät enää tuota metaania kaatopaikalla.

Rakennushankkeen työllisyysvaikutus on noin 300 henkilötyövuotta. Voimalaitos otetaan kaupalliseen käyttöön tammikuussa 2016. Työmaan etenemistä voi seurata verkosta.

Lisätietoja:
Pirkanmaan Jätehuolto Oy
toimitusjohtaja Harri Kallio, puh.040 842 2600
Tampereen Energiantuotanto Oy
toimitusjohtaja Antti-Jussi Halminen, puh. 040 801 6397
Tampereen Sähkölaitos Oy
kehitysjohtaja Mika Pekkinen, puh. 050 599 4300