07.05.2010

Tammervoima – lähienergiaa roskapusseista

Mediatiedote 7.5.2010

Muutaman vuoden kuluttua pirkanmaalaisten jätteet eivät enää päädy kaatopaikalle, vaan niistä tehdään lämpöä ja sähköä Tampereelle rakennettavassa hyötyvoimalaitoksessa.

Voimalaitoshankkeen yhteistyökumppanit ovat Pirkanmaan Jätehuolto Oy ja Tampereen Sähkölaitos -yhtiöt. Jätteiden energiahyötykäyttö monipuolistaa pirkanmaalaisen energiantuotannon polttoainevalikoimaa, ja samalla päästään eroon jätteiden kaatopaikkasijoittamisesta. Ilmastokuormitus vähenee, kun biohajoavat jätteet eivät enää tuota metaania kaatopaikalla.

Jätteiden energiahyödyntäminen täydentää jätehuoltoketjussa materiaalien kierrätystä. Energiahyödyntäminen ei kilpaile materiaalien kierrättämisen kanssa, vaan energiaksi ohjataan nykyisin kaatopaikoille päätyvä jätevirta.

Tammervoiman laitoksessa on tarkoitus käsitellä vuosittain noin 150 000 tonnia jätettä. Tästä määrästä tuotetaan 300 GWh kaukolämpöä ja 100 GWh sähköä tamperelaisten kotien tarpeisiin. On laskettu, että yhdellä roskapussilla voi lämmittää veden seitsemän minuutin suihkutteluun ja uunin 60 minuutin pullanpaistoon.

Voimalaitoksen on tarkoitus valmistua vuosien 2014–2015 aikana. Hankkeen kustannusarvio on 100 miljoonaa euroa. Nyt käynnistetään hankkeen ympäristövaikutusten arviointiprosessi, jossa tarkastellaan neljää mahdollista sijaintipaikkaa. Paikat ovat Lielahti, Rusko, Sarankulma ja Tarastenjärvi. Hankkeen yva-konsulttina toimii Ramboll Finland Oy.

Hankkeen nimikilpailu pidettiin alkuvuodesta. Nimiehdotuksia tuli 96 kpl. Tammervoima-nimestä palkittiin Marjo Ylijoki Tampereelta.

Tiedotustilaisuuden 7.5.2010 esitykset:

Joonas Hokkanen (pdf)
Jussi Laitinen (pdf)
Pentti Rantala (pdf)

Lisätietoja:
Pirkanmaan Jätehuolto Oy, toimitusjohtaja Pentti Rantala
Tampereen Sähkölaitos Oy, kehitysjohtaja Mika Pekkinen